Θεματικές Ενότητες


Νέα/Ειδήσεις


ΧΡΩΜΑΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Η εποχή του έτους που ακολουθεί το καλοκαίρι και προηγείται του χειμώνα, εποχή επιστροφής από τις διακοπές και αναδιοργάνωσης από τους χαλαρούς ρυθμούς του καλοκαιριού.Η λέξη είναι σύνθετη και ετυμολογείται από το ρήμα φθίνω = μειώνομαι, λιγοστεύω, παρακμάζω, και από το ουσιαστικό οπώρα = φρούτο, που ετυμολογείται από την πρόθεση οπί (=επί) + ώρα, ή πιθανόν.
Το φθινόπωρο είναι λοιπόν η εποχή που λιγοστεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Μεγαλώνουν όμως οι στόχοι για τη νέα σεζόν: Ελπίδες και όνειρα… από Σεπτέμβρη Θα βρεθούν περισσότεροι λόγοι να ενθουσιαστούμε με τον ερχομό του Φθινοπώρου και κυρίως για τα χρώματα της φύση που μας τα προσφέρει απλόχερα παρόλο  που θεωρείται η πιο μελαγχολική εποχή του χρόνου και η επικαιρότητα φέρνει βροχή φόρους και άσχημα νέα.
Αφήνουμε τους μεμψίμοιρους να πιπιλίζουν ενοχλητικές εκφράσεις όπως «καλό χειμώνα» και «τα κεφάλια μέσα» και απαντάμε καταφατικά.


Μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να τελείωσαν και τα beach bars σιγά-σιγά να «πακετάρουν», αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούν να μας κάνουν να χαμογελάσουμε στην καθημερινότητά μας. Απαριθμούμε τα πρώτα μας αρέσει το Φθινόπωρο γιατί: *Όπως έχει πει και κάποιος λάτρης της εποχής, «ο χειμώνας είναι έργο χαρακτικής, η άνοιξη ακουαρέλας, το καλοκαίρι είναι μια ελαιογραφία, ενώ το φθινόπωρο είναι ένα μωσαϊκό όλων των παραπάνω». *Τα χρυσοκίτρινα φύλλα πεσμένα στο έδαφος που μυρίζει βροχή, ακόμη και ο ήχος τους όταν τα πατάμε είναι από τα πιο όμορφα, απλά αλλά γοητευτικά (οπτικοακουστικά) θεάματα που μας προσφέρει η φύση. *Ξεφορτωνόμαστε τον καύσωνα του καλοκαιριού, δεν υποφέρουμε από τις αλλεργίες της άνοιξης και δεν τουρτουρίζουμε από το κρύο του χειμώνα. *Είναι η ιδανική περίοδος για να εξερευνήσουμε την ορεινή Ελλάδα, που μοιάζει να «φτιάχτηκε» για αυτή την εποχή:
Ένα σαββατοκύριακο στο χρυσαφένιο δάσος του Χολομώντα ,στο άλσος της Αγίας Παρασκευής  που σας δίνει την δυνατότητα να γευτείτε το μεγαλείο της φύσης να χορτάστε με όλες τις αποχρώσεις των γήινων χρωμάτων. θα σας κάνει να ξεχάσετε τις πρόσφατες μίνι αποδράσεις σας στα ελληνικά νησιά.


*Ακόμη και για εσάς, τους λάτρεις της θάλασσας όμως, το ελληνικό κλίμα είναι γενναιόδωρο: Εδώ το φθινόπωρο δεν απέχει και τόσο πολύ από τα καιρικά δεδομένα του καλοκαιριού. Οι ομορφιές της Χαλκιδικής είναι ανεξάντλητες και τον Φθινόπωρο. *Χρυσάνθεμα, τουλίπες, κρόκοι, κυκλάμινα. Η εποχή «που πέφτουν τα φύλλα», για κάποια λουλούδια αποτελεί δεύτερη Άνοιξη, χαρίζοντάς μας υπέροχα χρώματα. *Όπως είπε και ο Albert Camus άλλωστε, «Το Φθινόπωρο είναι μια δεύτερη Άνοιξη, αφού κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι».

 

KEIMENO: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΡΡΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΗΓΑΣ