Περί «μελετών και έργων αποκατάστασης» στον οικισμό της Στρατονίκης

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες μέρες την διακίνηση επιστολής – ανακοίνωσης από μέρους του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης, και επί σειρά ετών αιρετού εκπροσώπου του οικισμού στο δημοτικό συμβούλιο ή σε Επιστημονικές Επιτροπές, με την οποία ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, απευθύνεται “προς όλους τους κατοίκους της Στρατονίκης”, νίπτοντας τας χείρας του για τα προβλήματα του οικισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιστολή – ανακοίνωση δεν κοινοποιήθηκε ποτέ, ως όφειλε, στη  Δημοτική Αρχή και τους πολιτικούς και καθ' ύλην Προϊσταμένους του κ. Προέδρου, τον κ. Δήμαρχο και τον τοπικό Αντιδήμαρχο, παρ' ότι ρητά τους κατονομάζει, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες.

Για τα θέματα της καθαριότητας και ιδιαίτερα της ύδρευσης που παρουσιάζονται στην ανακοίνωσή αυτή, θα αναφερθούμε σε δεύτερο χρόνο, καθώς ιδιαίτερα για την ύδρευση βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου, που στόχο έχουν την επίλυση του τόσο σημαντικού προβλήματος για τον οικισμό.

Αυτό όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη κατάπληξη, είναι το γεγονός ότι στην επιστολή αυτή γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο φαινόμενο των ρωγματώσεων που ταλανίζει τη Στρατονίκη, εγκωμιάζοντας τη δήθεν ετοιμότητα της ιδιωτικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ να επιληφθεί του θέματος, και λοιδορώντας τη Δημοτική Αρχή, που δεν επιτρέπει τις παρεμβάσεις αυτές εν είδει “δωρεών”, κατά παρέκκλιση της σχετικής Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο, έχουμε να κάνουμε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Ο Δήμος Αριστοτέλη δεν παρέλαβε ποτέ κάποια πρόταση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός που να αφορά “μελέτες και έργα αποκατάστασης” στον οικισμό της Στρατονίκης, ούτε για κοινόχρηστους χώρους και κοινωφελείς υποδομές, ούτε για ιδιωτικές περιουσίες και κατοικίες, για τις οποίες άλλωστε δεν έχει και καμία αρμοδιότητα ως Φορέας να παρέμβει και να επιτρέψει ή αποτρέψει οποιαδήποτε εργασία. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τον κ. Μαρκογιαννάκη να τοποθετηθεί επίσημα εάν μεσολαβεί και υπό ποία ιδιότητα υπέρ της ιδιωτικής εταιρείας, παραβαίνοντας τον θεσμικό του ρόλο, ή αν απλά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ψευδαισθήσεις και εφησυχασμό στους κατοίκους.

2. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, ως αιρετό όργανο του Δήμου και καθ’ ύλην αρμόδιος για θέματα συντήρησης και καλής κατάστασης των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων της Τοπικής Κοινότητας, αντί να συνταχθεί με τον Δήμο στην οδό που έχει χαράξει για την επίλυση του προβλήματος, σε συνεργασία με τα όργανα της Πολιτείας, επιδίδεται συστηματικά σε μια παρελκυστική τακτική, φέρνοντας εμπόδια στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, ενώ εδώ και καιρό έχει συντάξει, κατόπιν καταγγελιών των κατοίκων, στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, έναν αναλυτικό κατάλογο των ιδιωτικών κατοικιών, που έχουν υποστεί ζημιές στον οικισμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα στοιχεία των ιδιοκτητών αυτών, αρνείται επανειλημμένα να τον παραδώσει, και να διευκολύνει το έργο των Υπηρεσιών του Υπουργείου. Τον κατάλογο αυτόν τον καλούμε, έστω και τώρα, να τον προσκομίσει, προκειμένου, αν μη τι άλλο, να αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Είναι σαφές από όλα τα παραπάνω ότι το θέμα των ρωγματώσεων της Στρατονίκης δεν λύνεται με μπαλώματα, βιαστικές πρωτοβουλίες και πολύ περισσότερο με επικοινωνιακές κινήσεις αποφυγής των ατομικών ευθυνών και επίρριψης τους σε άλλους. Η σημερινή διοίκηση του Δήμου, σε αντίθεση με τις πρακτικές της προηγούμενης δημοτικής αρχής έχει εξαρχής προσεγγίσει ανοιχτά και με ειλικρίνεια το πρόβλημα, εντοπίζοντας τη μοναδική διαδρομή επίλυσής του μέσα από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες και την Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο ενήργησαν από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων τους, με στόχο την κινητοποίηση των αρμόδιων Υπουργείων και τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας επίλυσης του προβλήματος, η οποία όπως αναδείχθηκε από διάλογο με εξειδικευμένους επιστημονικούς και δημόσιους φορείς περιλαμβάνει αφενός την υπεύθυνη καταγραφή και σοβαρή διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου και αφετέρου την αποτελεσματική αντιμετώπιση του.

Το πρώτο βήμα αυτών των ενεργειών είναι η επιτόπια αυτοψία σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους του οικισμού από διαπιστευμένη Δημόσια Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (ΥΑΣΒΕ). Μάλιστα, μετά από σημερινή επικοινωνία με Υπηρεσιακούς παράγοντες ανακοινώνουμε ότι ειδικό κλιμάκιο της ΥΑΣΒΕ πρόκειται να εγκατασταθεί εντός των επομένων ημερών στον οικισμό και να ξεκινήσει την καταγραφή. Για το σκοπό αυτό, και με πρόθεση να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στο σημαντικό αυτό έργο, ο Δήμος Αριστοτέλη θα συστήσει εξειδικευμένη δημοτική ομάδα εργασίας, που θα συνδράμει το κλιμάκιο αυτό.

Κατόπιν τούτων, καλούμε τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Στρατονίκης να συμβάλλει κι αυτός, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, στο έργο των διαπιστευμένων Υπηρεσιών. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια αποπροσανατολισμού, που επιχειρεί να θολώσει το τοπίο και να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, τον εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο σε σχέση με τον ρόλο του ως αιρετού οργάνου, όσο και με την ιδιότητα του ως κατοίκου της Στρατονίκης.

Γραφείο Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων
Δήμου Αριστοτέλη