Χορωδίες

Στο Δήμο Αριστοτέλη λειτουργούν δύο χορωδίες:

Η Μικτή Χορωδία της Αρναίας που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1983 με σκοπό την ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής και τη διατήρηση και διάσωση των δημοτικών τραγουδιών της περιοχής.

Στον ελληνικό χώρο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις λαμβάνοντας μέρος σε συναντήσεις χορωδιών, στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλλονιάς, Καρδίτσας, Αθηνών, Άσπρων Σπιτιών, από το 2ο έως και το 12ο Φεστιβάλ της Λέσχης Προσωπικού ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Σερρών, Δράμας, Ξάνθης και στο Πανελλήνιο Φεστ. Συκεών Θες/νίκης.

Στο εξωτερικό (1986) πήρε μέρος σε Διεθνείς Μουσικές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Αυστριακό Κογκρέσσο στο ΄Ιννσμπρουνγκ της Αυστρίας.

Το 1987 έλαβε μέρος, αντιπροσωπεύοντας επίσημα την Ελλάδα, στο χορωδιακό Φεστιβάλ στην ALAVA της Ισπανίας.

Το 1997 μετείχε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στην «Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα» που διοργάνωσε ο Δήμος Βαρκελώνης με παραδοσιακές παραστάσεις.

Τον Ιούλιο του 2001 μετείχε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο Παγκόσμιο Χορωδιακό Φεστιβάλ στην PUEBLA του Μεξικού.

Στην Αρναία διοργάνωσε με επιτυχία τρείς Πανελλήνιες Συναντήσεις Χορωδιών.

Το 2002 συμμετέχει σε τρεις αξιόλογες συναυλίες με την Εστουδιαντίνα της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας στη «Γιορτή της Σμύρνης» ανοίγοντας τις εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ της Σίβηρης» στην Κασσάνδρα, με τους καλλιτέχνες - τραγουδιστές Μπ. Τσέρτο, Αγάθωνα, Γλυκερία, Βιτάλη και Λ. Χαλκιά, στο «ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1922 - 2002» που έγινε στο Θέατρο Γης στη Θεσ/νίκη, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα με τους Αγάθωνα, Μαριώ, Βιτάλη, Γαϊτάνο και στην Συναυλία «Νάμουν ξανά παιδί» που έδωσε ο Πέτρος Γαϊτάνος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το 2003 συμμετείχε στην μεγάλη Φιλανθρωπική συναυλία «Ο Άγιος της Σμύρνης», με Σμυρναίικα τραγούδια, που διοργάνωσε η πολιτιστική Ολυμπιάδα με τον Παντ. Θαλασσινό, Μαριώ, Αγάθωνα, Μπ. Τσέρτο και την Εστουδιαντίνα Ν. Μαγνησίας που παρακολούθησε ο παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο Παλαί Ντε Σπορ στην Θεσ/νίκη.

Το καλοκαίρι του 2007 συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής «Μουσικές βραδιές κάτω από τον έναστρο ουρανό» με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Τον Αύγουστο του 1993, εξέδωσε διπλό δίσκο με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια της Αρναίας και της Μακεδονίας γενικότερα.

Τη χορωδία διευθύνει ο μαέστρος κος Βασίλειος Κοκκαλιάρης.

Η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Σταγείρων - Ακάνθου είναι το αποτέλεσμα των χορωδιακών πραγμάτων που λαμβάνουν χώρα, εδώ και χρόνια, στην περιοχή και αποτελείται από μέλη των παρακάτω χορωδιών:

  • Μικτή τετράφωνη του Π.Σ. ΙΕΡΙΣΣΟΥ «Κλειγένης»,
  • Μικτή τετράφωνη του Σ.Π. ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ,
  • Μικτή τετράφωνη του Π.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ «Αρχαία Στάγειρα»

Η Πολυφωνική Χορωδία αποτελείται από 70 ερασιτέχνες χορωδούς και παρόλο το νεαρό της ηλικίας της (δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2003) έχει κάνει αρκετές και σημαντικές εμφανίσεις. Συγκεκριμένα:

  • Συνεργάστηκε σε συναυλίες με τους: ΜΑΡΙΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ (3 συναυλίες), ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ (2 συναυλίες), ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ (2 συναυλίες), ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ (10 συναυλίες), τη ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ BURGAS ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • Εμφανίστηκε το 2006 στο θέατρο «ΑΝΕΤΟΝ» στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ωριαίο μουσικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του «Πνευματικού Μάιου» του Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Συμμετείχε στο 19ο & 21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, στο 5Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΡΡΩΝ στην 5η ΘΕΡΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ, ΣΤΗ 15 ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ και σε πολλές άλλες χορωδιακές συναντήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
  • Πρόσφατα συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου (επανάσταση του 1821) και της 1ης Απριλίου (έναρξη του απελευθερωτικού της ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων) στην Δερύνεια της Κύπρου , ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Δερύνειας.
  • Με τη συνεργασία των συλλόγων των επιμέρους χορωδιών που αποτελούν την Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου και και των τοπικών συμβουλίων των αντίστοιχων Δημοτικών Διαμερισμάτων διοργανώνει κάθε χρόνο αξιόλογες χορωδιακές συναντήσεις προσκαλώντας σημαντικά χορωδιακά σχήματα, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.