Κέντρο Πολιτισμού

Αμφιθέατρο

Το καινοτόμο τμήμα του κτιρίου είναι του αμφιθέατρο. Η ιδιαιτερότητά του προκύπτει από τα ίδια τα χαρακτηριστικά του:

  • Προβάλλει με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού τρισδιάστατα video
  • Το υλικό που προβάλλεται είναι υψηλής ευκρίνειας (HD - High Definition) και έτσι περιέχει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από ότι τα συμβατικά video
  • Μπορεί να προβάλλει επίσης τρισδιάστατες ψηφιακές παραγωγές (animation)
  • Ο θεατής για να παρακολουθήσει τα video φοράει ειδικά γυαλιά
  • Το αμφιθέατρο είναι χωρητικότητας 78 θέσεων
  • H οθόνη είναι κοίλη επιφάνειας 50τ.μ. (10μ. πλάτος επί 5μ. ύψος)
  • Το ηχοσύστημα περιλαβάνει 11 ηχεία συνολικά που ελέγχονται από ένα εξακάναλο σύστημα ενισχυτών
  • Τα 5 από τα ηχεία βρίσκονται πίσω από την οθόνη, η οποία έχει εκατομμύρια μικρές τρύπες που επιτρέπουν τον ήχο να τη διαπερνά προς το ακροατήριο
  • Για την προβολή του βίντεο χρησιμοποιούνται 4 προβολικά συστήματα (2 για κάθε μάτι) που προβάλλουν ταυτόχρονα για να δημιουργήσουν το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 

Εκθεσιακός χώρος

Στο ισόγειο υπάρχει ο εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις του Αγίου Όρους, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, θεματικές εκθέσεις για τον Αριστοτέλη και τη διώρυγα του Ξέρξη και διάφορες άλλες εκθέσεις.

 

Συνεδριακός χώρος

Ο συνεδριακός χώρος είναι 200 θέσεων και φιλοξενεί σεμινάρια, διαλέξεις και συνέδρια.

 

Άριστα τελείν

Τον χώρο υποδοχής του Κέντρου Πολιτισμού κοσμεί  μια τοιχογραφία επιφάνειας 38 τ.μ. με το όνομα "Άριστα Τελείν" του ζωγράφου Συμεών Δερμεντζίδη.

Η επιλογή του τίτλου αυτού του έργου ήταν δύσκολη, επειδή το έργο είναι πολυσύνθετο. Όσο δύσκολη ήταν η σύλληψη ενός έργου που να προσδιορίζει την τοπική ιστορία, αλλά ταυτόχρονα να εμπερικλείει και να εκπέμπει μηνύματα της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια και διαχρονική ακτινοβολία και λάμψη, τόσο δύσκολο ήταν το να τα συμπεριλάβει κανείς στον τίτλο του. Σ' αυτό βοήθησε και ο Αριστοτέλης - η σημασία του ονόματος του - αυτή η ιστορική και μεγάλη φιλοσοφική προσωπικότητα. Αριστοτέλης σημαίνει "Τέλειος Σκοπός". Και επειδή είναι κυριαρχούσα μορφή σ'αυτό το έργο, ο καλλιτέχνης συγκεντρώθηκε γύρω απο αυτό, και έτσι έδωσε τον τίτλο "Αριστα Τελείν". Από το "Αριστα" δηλαδή "Τέλεια' και "Τελείν", απαρέμφατο ενεστώτα του "Τελέω-Τελώ" ή "Τελειώ", εκ του "Τέλος" που σημαίνει "Στόχος, Σκοπός, Επίτευξη, Ολοκλήρωση". Δηλαδή το να ολοκληρώνεις ή να επιτυγχάνεις κάτι με τέλειο, άριστο τρόπο. Αυτό συνέβη στην "ιστορική στιγμή" -δύο αιώνες- που αναφέρεται το έργο. Προτάθηκε τόσο η πολεμική, όσο και η φιλοσοφικο-πολιτιστική μηχανή απέναντι σε μια εισβολή -Πέρσες- και έτσι απετράπη το μοιραίο... Το "Αριστα Τέλείν" ας είναι γνώμονάς μας σαν άτομα, σαν οικογένεια, σαν κοινότητα-δήμος, σαν κοινωνία, σαν άνθρωποι.

 

Επικοινωνήστε με το Κέντρο

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας στείλτε μας e-mail στο axtada@dimosaristoteli.gr

Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο
2377021130 και μέσω Φαξ στο 2377021132.

Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Αριστοτέλη
Τ.Θ. 5842 - Τ.Κ. 63075 Ιερισσός