Θεματικές Ενότητες


Νέα/Ειδήσεις


ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Άνοιξη από το … ανοίγω.

«Ανοίγει» ο καιρός, τα φυτά, ανοίγουν τα παράθυρα και οι καρδιές μας! Μια εποχή γεμάτη χρώματα, αρώματα και φως. Ο ζεστός προάγγελος του καλοκαιριού που κουβαλάει την υπόσχεση της ανεμελιάς, της χαράς και της ελπίδας. Η φύση ξυπνά από το χειμερινό της ύπνο και μοιάζει με καμβά ζωγραφικής. Τα πολύχρωμα λουλούδια ευωδιάζουν και ένας περίπατος  στους αγρούς είναι καλύτερος από μια περιήγηση σε ένα ακριβό αρωματοπωλείο. Η μέρα μεγαλώνει και το φως που μπαίνει από τα παράθυρα μας κάνει πιο δραστήριους και αισιόδοξους. Και αυτοί είναι λίγοι μόνο λόγοι που καθιστούν την Άνοιξη την αγαπημένη εποχή όλων μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο ερχομός της Άνοιξης γιορταζόταν με τραγούδια και διάφορες άλλες δραστηριότητες, έθιμα που έχουν μείνει έως σήμερα. Καθόλου τυχαίο βέβαια, αφού η Άνοιξη συμβολίζει το ξύπνημα της φύσης, μεταφορικά το πέρασμα από το «θάνατο» στη «ζωή».
Στην ορεινή Χαλκιδική την 1η Μαρτίου φοράμε όλοι τον «Μάρτη» , το ασπροκόκκινο χειροποίητο βραχιολάκι για να μη μας «κάψει» ο ήλιος, το οποίο βγάζουμε μετά από 40 μέρες. Επίσης, την ίδια μέρα τα παιδιά κάθε χωριού γυρνούν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τη «Χελιδόνα». Αυτή η χαρά της πρώτης μέρας του Μάρτη μας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της Άνοιξης. Είναι η κατάλληλη εποχή για εξορμήσεις στην εξοχή, βόλτα στο δάσος και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που περικλείει το Δήμο Αριστοτέλη δίνει την ευκαιρία χαλάρωσης και δραστηριοτήτων την πιο κατάλληλη εποχή που η φύση οργιάζει ανθισμένη και πολύχρωμη, η θάλασσα σιγά- σιγά γαληνεύει, ο ουρανός  είναι καταγάλανος και ο ήλιος αρχίζει να μας αγκαλιάζει με τη ζεστασιά του.
Αυτή την εποχή γιορτάζεται και η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας που συμβολίζει το θρίαμβο της Ζωής, το Πάσχα. Αυτές τις ημέρες της βαθιάς κατάνυξης λαμβάνουν χώρα στα χωριά του Δήμου διάφορα έθιμα προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες. Έτσι λοιπόν, Την Τρίτη Ημέρα του Πάσχα ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει στην Ιερισσό την αναβίωση ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος από την Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική: την ομαδική σφαγή υπερτετρακοσίων Αγωνιστών. Στην Αρναία γίνεται αναβίωση των εθίμων «Κούτσμανους» και «Σουσσαρίτσα». Τέλος, την ίδια μέρα πραγματοποιείται «τ’ Χαλκού τ’ Αλώνι», αναβίωση ιστορικού εθίμου με χορούς και κεράσματα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Παλαιοχώρι.
Και την Άνοιξη, λοιπόν, ο Δήμος Αριστοτέλη  δίνει πολλές επιλογές στον επισκέπτη. Εξ’ άλλου αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη για να αποφασίσει κανείς τον προορισμό των καλοκαιρινών του διακοπών. Έτσι, μία εκδρομή αυτή την περίοδο στην περιοχή είναι μια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς καλύτερα τα πανέμορφα και μαγευτικά μέρη του Δήμου μιας και το γλυκό καλοκαιράκι πλησιάζει!

KEIMENO:  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΡΡΗ